Invallen bij tientallen verdachte hackers

Politie en justitie hebben vorige week in Nederland 34 invallen gedaan bij een internationale actie tegen hackers. Er zijn geen arrestaties verricht, meldt het Openbaar Ministerie maandag. Wel werden bijna tientallen computers, laptops, telefoons en andere gegevensdragers in beslag genomen.

Buiten Nederland werden nog eens ruim driehonderd doorzoekingen gedaan in onder meer België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. In totaal zijn 81 mensen aangehouden en is beslag gelegd op meer dan 1100 computers, harde schijven en telefoons. Ook zijn illegale wapens, drugs en een onbekend bedrag aan contant geld in beslag genomen.

De verdachten zouden werken met de website Blackshades, die online hulpmiddelen aanbiedt om cybercriminaliteit te plegen. Hackers kunnen onder meer op afstand volledige controle krijgen over de computer van een beoogd slachtoffer. Ze kunnen op die manier kwaadaardige software installeren, de webcam bedienen en bestanden versleutelen. Ook kunnen via Blackshades grootschalige DDoS-aanvallen worden opgezet.

De 19-jarige Rotterdammer die verdacht wordt van het hacken van zeker tweeduizend webcams gebruikte ook malware van Blackshades. Hij kon hij op afstand webcams aan- en uitzetten en downloadde bestanden van andermans computer. De verdachte zit mogelijk ook achter publiceren van het vwo-examen Frans vorig jaar mei.

De Nederlandse politie wist dinsdag een server van Blackshades binnen te dringen en een groot deel van de aanwezige informatie veilig te stellen. Het is onbekend gebleven waar deze server zich bevindt.