Opstelten: reiziger moet vliegroute zelf checken

Passagiers die willen weten over welke gebieden ze vliegen, moeten daarvoor zelf informatie inwinnen bij de luchtvaartmaatschappij waarmee ze vliegen. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag gezegd tijdens het debat in de Tweede Kamer over de repatriëringsmissie.

Voor de overheid ligt daar geen taak, zei Opstelten. Luchtvaartmaatschappijen zijn zelf verantwoordelijk voor een veilige uitvoering van de vlucht. Per gebied moeten ze oordelen of er wel of niet overheen kan worden gevlogen. Mocht daar aanleiding toe zijn, dan worden de maatschappijen geïnformeerd door de geheime diensten of internationale luchtvaartautoriteiten.

Voorafgaand aan de ramp met vlucht MH17 hebben zij geen waarschuwing gegeven dat vliegen boven het oosten van Oekraïne onverantwoord was, zei Opstelten. Dat andere luchtvaartmaatschappijen zoals British Airways eerder besloten om Oekraïne te mijden, volgt uit een 'eigen afweging', aldus de bewindsman.

CDA'er Pieter Omtzigt zei tijdens het debat dat passagiers er recht op hebben om te weten of bepaalde gebieden worden gemeden of niet.