Kiplagat wint historische 1500 meter, toptijd Bowie

Tijdens de Diamond League in Monaco heeft Tori Bowie de 100 meter bij de vrouwen gewonnen. De Amerikaanse, die dit seizoen haar grote doorbraak kent, deed dat in een tijd van 10,80 seconden. Daarmee is ze sneller dan wie dan ook dit jaar en staat ze achtste op de wereldranglijst sinds 2000.

Ook de Jamaicaanse Veronica Campbell-Brown (10,96), Murielle Ahouré uit Ivoorkust en de Nigeriaanse Blessing Okagbare (beiden 10,97) liepen onder de grens van elf seconden. 

Op de 1500 meter bij de mannen waren alle ogen gericht op Asbel Kiprop. De lange Keniaan had maanden geleden al aangekondigd om hier het wereldrecord aan te vallen en leek een tijd op redelijke koers te liggen. Tweehonderd meter voor de finish kwam zijn landgenoot Silas Kiplagat echter naast hem lopen, waarna deze Kiprop zelfs passeerde. 

Kiplagat kwam over de finish na 3:27,64 minuten, waarmee hij 1,64 seconden boven het wereldrecord van Hicham El Guerrouj bleef. Wel is Kiplagat nu de vierde man ooit, achter El Guerrouj, Bernard Lagat en Noureddine Morceli. 

Er werd tijdens de race wel op een andere manier geschiedenis geschrven. Achter Kiplagat en Kiprop liepen ook Ronald Kwemoi, Ayanleh Souleiman, Abdelaati Iguider, Aman Wote en Nick Willis onder de 3:30 minuten, een absoluut record. Nooit eerder liepen meer dan drie atleten onder die magische grens. 

Souleiman uit Djibouti, Wote uit Ethiopië en Willis uit Nieuw-Zeeland liepen allemaal een nationaal record, net als de Noor Henrik Ingebrigtsen die tiende werd. Op Kiprop na liep de volledige toptien een nieuw persoonlijk record. Tot slot betekent de 3:28,81 van Kwemoi niet alleen een persoonlijk, maar ook een nieuw wereldjuniorenrecord. Dat stond sinds 2002 op 3:30,24.