Egypte stelt Israël en Hamas wapenstilstand voor

Egypte heeft Israël en Hamas maandag een wapenstilstand voorgesteld. Egypte hoopt met een driestappenplan, waarvan het staakt-het-vuren deel uitmaakt, een eind te maken aan de bloedige beschietingen over en weer tussen Israël en de door Hamas beheerste Gazastrook. In Gaza zijn al zeker 185 doden gevallen.

Het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken vraagt de strijdende partijen vanaf dinsdagochtend twaalf uur lang de wapens neer te leggen. Vervolgens moeten de grenzen van de Gazastrook weer opengaan en nodigt Egypte vertegenwoordigers van de kemphanen uit voor vredesonderhandelingen. Egypte legt het voorstel maandagavond naar verwachting voor aan de Arabische Liga.

Een prominent Hamas-lid liet weten dat de radicale beweging openstaat voor het voorstel en zich er nu over buigt. ''We smeken niet om een staakt-het-vuren, maar we zullen tegelijkertijd ook geen enkel vergelijk verwerpen dat de huidige leefomstandigheden in Gaza kan veranderen'', zei het Hamas-kopstuk, dat zijn naam niet genoemd wilde zien. Hamas-leider Ismail Haniyeh, de premier van de Gazastrook, bevestigde maandagavond dat er 'diplomatieke bewegingen' gaande zijn.

Israël heeft nog niet op het Egyptische plan gereageerd. Het veiligheidskabinet vergadert dinsdagochtend over het voorstel, schrijft Haaretz. De krant citeert een ingewijde, die stelt dat premier Benjamin Netanyahu wel voelt voor de door Egypte voorgestelde wapenstilstand en het dinsdag in stemming wil brengen. Enkele haviken in zijn regering zouden echter mordicus tegen zijn.

Beide strijdende partijen moeten heel wat inslikken wil het tot een bestand komen. Israël eist de garantie dat vijandelijkheden voor langere tijd uitblijven. Hamas staat erop dat Israël en Egypte de blokkade van Gaza opheffen.

Egypte treedt vaker op als bemiddelaar tussen Israël en de Palestijnen. In 2012 slaagde de toenmalige president Mohammed Morsi er al eens in Hamas en Israël te bewegen de ook toen opgelaaide vijandelijkheden te staken. De islamist Morsi had echter meer invloed op Hamas dan de nieuwe machthebber Abdel-Fattah el-Sissi, menen deskundigen.