Kerkgangers gelukkiger dan andere mensen

Kerkgangers zijn iets gelukkiger dan mensen die het huis van God als de pest mijden. Tot die conclusie kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na het bekijken van eerdere onderzoeken onder 11.000 Nederlanders ouder dan 15 jaar.

Ook na een kleine correctie voor wat betreft leeftijd, inkomen, opleiding en geslacht bleef bovenstaande conclusie staan als een huis. Dus toch: God maakt blij. Hoewel de verschillen vrij klein zijn, slaat de balans door richting de vrome en trouwe aanbidders van de gespijkerde god. Ook de frequentie lijkt mee te tellen: regelmatige kerkgangers zijn gelukkiger dan meelopers die zelden of nooit Gods huis van binnen bekijken.

Als we de statistieken mogen geloven, dan zijn protestanten net wat blijer dan katholieken. Dit ondanks het vergaande gebruik van het bloed van Jezus en de viering van het carnaval. Van de onderzochte groepen zijn moslims duidelijk het minst gelukkig. 76 procent van de aanhangers van de zandprofeet zou zichzelf als 'heppiedepeppie' omschrijven, tegenover 84 procent van de goddeloze kaffirs. Hoewel ook hier een kleine correctie van achtergrondkenmerken wonderen doet.

Het hele onderzoek is hier te vinden.