Indonesiërs kiezen woensdag nieuwe president

Indonesië kiest woensdag een nieuwe president. De keuze die de Indonesische kiezer krijgt voorgelegd is er een tussen een voormalige meubelmaker en een rijke ex-generaal met nauwe banden met voormalig dictator Soeharto.

Enkele maanden geleden ging kandidaat Joko Widodo in de peilingen nog fier aan kop. Zijn opmars door de sociale geledingen van de maatschappij en de statuur die hij bereikte als gouverneur van Jakarta spreekt veel Indonesiërs aan. Maar zijn comfortabele voorsprong is bijna verdampt.

De kreet om nationalisme van zijn tegenstrever Prabowo Subianto blijkt te aanlokkelijk om te negeren. De wijdverspreide mensenrechtenschendingen tijdens zijn militaire carrière onder Soeharto - zijn voormalige schoonvader - doen daar niet aan af.

Bijna 190 miljoen kiezers brengen woensdag hun stem uit. De zwevende kiezer zal de strijd beslissen, zeggen analisten.

De verschillen in beleid en stijl van beide kandidaten zijn enorm. Widodo, vooral bekend onder zijn bijnaam Jokowi, is een kalme persoonlijkheid die graag sportschoenen en geruite shirts draagt, naar heavy metal luistert en nu en dan onaangekondigd sloppenwijken bezoekt. Hij wordt gezien als een man van het volk die democratische hervormingen wil doorvoeren. Het ontbreekt hem echter aan ervaring in de landelijke politiek. Een stem op Widodo is een breuk met het verleden. Hij is de eerste kandidaat zonder banden met de politiek uit het Soeharto-tijdperk.

Subianto staat bekend om zijn donderspeeches en zijn voorliefde voor luxe auto's. Eenmaal arriveerde hij op een campagnebijeenkomst op een duur raspaard. Hij weet zich verzekerd van de steun van de conservatieve islamitische partijen, maar buitenlandse investeerders vrezen een protectionistische koers en een mogelijke terugkeer naar het beleid onder Soeharto.

"Veel Indonesische moslims geven de voorkeur aan het krachtige en dynamische karakter van Prabowo, waarmee hij het kan opnemen tegen het buitenlandbeleid van buurlanden en de Verenigde Staten", zei Ikrar Nusabhakti, een politieke analist van het Indonesische Instituut voor Wetenschap. "Terwijl anderen zich juist meer aangetrokken voelen tot Jokowi's zorgzaamheid en nuchtere trekken."

Beide kampen maken gebruik van lastercampagnes, maar Widodo (53) wijt zijn snel slinkende voorsprong aan karaktermoord. Hij zou er onder meer van beschuldigd worden geen volger van de islam te zijn, een vernietigend verwijt in het grootste moslimland ter wereld. Hij verwerpt de aantijgingen als leugens, maar zegt dat het moeilijk is de schade die hierdoor ontstaan is teniet te doen.

Subianto's misstappen in het verleden gaan zeker niet aan iedereen voorbij. Velen vrezen een terugkeer van dit verleden als hij president wordt. De ex-generaal zou onder andere betrokken zijn geweest bij de ontvoering van democratische activisten.

"Gezien de rolmodellen en figuren in Widodo's campagneteam denk ik dat veel kiezers hun steun uitspreken voor Jokowi", aldus Hamdi Muluk, politiek analist van de Universiteit van Indonesië. Jonge kiezers zijn volgens hem niet geïnteresseerd in het verleden, maar in veranderingen in het heden.

Het is voor de derde keer dat in Indonesië directe presidentsverkiezingen worden gehouden. De Engelstalige krant Jakarta Post sprak zich vorige week voor het eerst in 31 jaar uit voor een presidentskandidaat. De krant liet weten dat de belangen dit jaar te groot zijn en geeft zijn steun aan Widodo en diens Indonesische Democratische Partij van Strijd.

Subianto (62) en zijn Partij van de Groot-Indonesische Beweging heeft ook bondgenoten gevonden. Scheidend president Susilo Bambang Yudhoyono zei eerder in de campagnetijd neutraal te zijn, maar schaarde zich met zijn Democratische Partij twee weken geleden toch achter Subianto.

De ex-generaal heeft kiezers voor zich gewonnen die teleurgesteld zijn geraakt in Yudhoyono. Zij verweten de aftredend president inefficiënt landsbestuur. Daarnaast waart de schaduw van corruptieschandalen boven de Democratische Partij.