'Bootramp Zuid-Korea door corruptie en nalatigheid'

De ramp met de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol in april is deels veroorzaakt door corruptie en nalatigheid bij de overheid. Dat staat in een voorlopig rapport van de regering, aldus de BBC.

Het zinken van de veerboot kostte aan 304 mensen, veelal scholieren, het leven. Naar elf slachtoffers wordt nog altijd gezocht. Volgens de regering zijn regels niet nageleefd en verplichte veiligheidsinspecties niet uitgevoerd. Daarnaast schoot het optreden van de kustwacht aan alle kanten te kort.

Elf regeringsfunctionarissen zijn in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie. Nog eens tientallen worden mogelijk ook vervolgd. Ook de kapitein van de veerboot en een aantal bemanningsleden worden vervolgd.

De lokale autoriteiten hadden een vergunning afgegeven voor het veer, ondanks dat het schip illegaal was verbouwd, aldus het rapport. Door de verbouwing van het schip kon er meer vracht worden meegenomen dan was toegestaan. De overheidsinstantie die over inspecties gaat, voerde deze niet uit. Toen de veerboot eenmaal begon te zinken kwam de kustwacht veel te langzaam in actie en werden er ook fouten gemaakt.

Volgens de openbare aanklagers hadden de ruim driehonderd slachtoffers gered kunnen worden als de reddingswerkers en bemanningsleden anders had gehandeld.