Van Gaal: "Spelers geven alles, dat is veel"

Louis van Gaal gaat het duel met Spanje met vertrouwen tegemoet. De bondscoach van Oranje was over één speler verrast in de Spaanse basisopstelling. Van Gaal liet bij aankomst in Arena Fonte Nova weten zich goed te voelen. "Ik heb heel goed geslapen vannacht. Beter dan ooit", zei de bondscoach van het Nederlands elftal tegen de NOS. De Amsterdammer toonde zich niet helemaal verrast door de keuze van zijn Spaanse collega Vicente del Bosque voor spits Diego Costa.

"Del Bosque heeft Diego Costa zelf overgehaald om voor Spanje te spelen. Dan is het toch moeilijk om hem te passeren. De enige verrassing in de opstelling is misschien dat Pedro niet speelt, maar David Silva. Ze gaan tegen de vijf verdedigers veel wisselen van positie. Dat heeft Del Bosque goed gezien."

Van Gaal is gelukkig dat het WK gaat beginnen. "Het is geweldig om al die jongens te zien. Ze hebben er alles voor gegeven. Ze konden niet meer rustig op hun stoel zitten. Ze gaan alles geven wat ze in zich hebben. Dat is veel, kan ik zeggen", aldus de keuzeheer van Oranje.

"Ik moet de spelers nu los laten. Maar daar hebben we ze op getraind. Uiteindelijk moeten de spelers het doen. Spelen is het zwaarste werk. Ze moeten onder druk de juiste keuzes maken. Soms binnen één seconde. Wij kunnen alles bedenken, maar de spelers moeten het uitvoeren", besluit Van Gaal.