[WK Hockey] Japan legt beslag op de negende plek, Zuid-Afrika is tiende

De vrouwen van Japan en Zuid-Afrika namen het vrijdag tegen elkaar op met als inzet de negende plaats op het wereldkampioenschap. Het lukte de ploegen nauwelijks uitgespeelde kansen te creëren, waardoor uiteindelijk een strafcorner de doorslag gaf. Good old Pietie Coetzee besliste de wedstrijd in haar, naar het lijkt, laatste interland. Vlak voor tijd verdubbelde Dirkie Chamberlain de Afrikaanse voorsprong uit een strafbal.

Gezien de wereldranglijst was de strijd om de negende plek geen verrassing. Het als negende geplaatste Japan nam het op tegen het als elfde geplaatste Zuid-Afrika, beide ploegen eindigden als vijfde in hun poule. De Afrikanen wonnen enkel van Engeland, de Japanners speelden tweemaal gelijk, tegen België en Zuid-Korea.

Beide teams slaagden er niet in gevaarlijk te worden voor het doel van de tegenstander. Zuid-Afrika kreeg weliswaar twee strafcorners in de eerste helft, maar de uitvoering zorgde nauwelijks voor dreiging. Even leek Zuid-Afrika te mogen aanleggen voor een strafbal, deze beslissing werd echter met succes door de Aziatische opponent aangevochten.

Na rust veranderde er niet veel aan het spelbeeld. Via hoge ballen probeerden de elftallen wat meters te veroveren, maar faalden daarin met de cirkel van de tegenstander in zicht. Elf minuten voor tijd mocht het team van Giles Bonnet opnieuw een strafcorner nemen. Nota bene oud-gediende Pietie Coetzee, die speciaal voor dit wereldkampioenschap terugkeerde bij de nationale selectie toen Lenise Marais wegens een blessure vlak voor aanvang van het toernooi moest afhaken, schoot raak. Het was haar 282ste doelpunt in 287 interlands.

Eén Japanse kans viel te noteren in het tweede bedrijf. Yuda Hazuki kreeg, met nog vijf minuten op de klok, alle tijd om uit te halen vanaf de kop van de cirkel. Haar bal zeilde hoog over het doel van Anelle van Deventer. Vlak voor het eindsignaal kreeg Zuid-Afrika alsnog een strafbal, waar Dirkie Chamberlain wel raad mee wist.

Zuid-Afrika eindigt als negende dit WK, een plekje hoger dan vier jaar geleden. Ook Japan doet het met een tiende plaats net iets beter dan op het WK in Rosario.