[WK Hockey] Engeland schakelt België uit in zinderend duel

De Engelse mannen zijn verrassend doorgedrongen tot de laatste vier op het WK. In de laatste poulewedstrijd klopten de Britten het favoriete België met 3-2. Iain Lewers velde kort voor tijd het vonnis over de Belgen vanaf de strafbalstip.

Vooraf was zonneklaar wat de scenario’s waren om de halve eindstrijd te bereiken. België had aan een gelijkspel genoeg om zich bij de beste vier te scharen, Engeland – dat twee punten minder had – moest winnen. De Belgen namen het voortouw in deze ‘kwartfinale’. Nadat Cedric Charlier en Tanguy Cosyns nalieten om de score te openen, deed Thomas Briels dat wel.

Lang duurde het niet voordat Engeland met een antwoord op de proppen kwam. Slechts zes minuten na de openingsgoal maakte Nick Catlin de gelijkmaker. De Britten kregen meer controle over de wedstrijd en kwamen na rust op een 2-1 voorsprong. Ashley Jackson, dit toernooi kampend met de nasleep van een schouderblessure, prikte van dichtbij binnen.

Het duurde even voordat België zich van deze opdoffer herstelde. Maar in het laatste kwartier perste de nummer vijf van de wereld er een slotoffensief uit. Dat leidde tot de 2-2 van Cosyns, die een van de zes Belgische corners benutte. België leek daarmee in veilige haven, maar Iain Lewers besloot anders. Hij pushte Engeland vier minuten voor het einde vanaf de strafbalstip naar een 3-2 zege. De Britten lijken hierdoor de volgende tegenstander te worden van Oranje, in de halve finale.