Obama weekje in Europa

De Amerikaanse president Barack Obama begint dinsdag een reis door Europa tegen de achtergrond van de spanningen met Rusland over het lot van Oekraïne.

Obama komt volgens de planning rond 09.50 in Warschau aan en wordt verwelkomd door zijn Poolse ambtgenoot president Bronislaw Komorowski. Woensdag spreekt Obama in de Poolse hoofdstad met de man die ruim een week geleden tot president van Oekraïne is gekozen, Petro Porosjenko.

Obama ontmoet in Warschau voorts de Poolse premier Donald Tusk en andere Oost-Europese leiders. Woensdag wordt in Polen stilgestaan bij de 25e verjaardag van de eerste vrije stembusgang die het einde van de communistische dictatuur inluidde. Obama woont de plechtigheden bij en gaat dan naar Brussel voor een top van de G7. Dat is de informele praatclub van de meest vooraanstaande westerse industrielanden (Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS). Eind maart was Obama ook al te gast in Brussel.

Die G7-top zou eigenlijk samen met de Russische president Poetin in het Russische Sotsji zijn, maar daar is de Oekraïne-crisis tussengekomen.

Vrijdag neemt Obama deel aan de herdenking in Normandië van de 70e verjaardag van D-day, de dag waarop de geallieerden in 1944 op het vasteland van West-Europa landden in de strijd tegen de nazibezetters.

Obama weekje in Europa
Yes we can go to Europe. (Foto: ANP)