Grote demonstratie tegen Erdogan in Keulen verwacht

De politie in Keulen bereidt zich voor op een grote demonstratie tegen de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Dat schrijft de Duitse krant Die Zeit. Erdogan bezoekt zaterdag Keulen om in het kader van de Turkse presidentsverkiezingen een toespraak te houden voor in Duitsland wonende Turken. De verwachting is dat duizenden mensen in de domstad de straat opgaan om te protesteren tegen de wijze waarop Ankara omgaat met het mijnongeluk in Soma, in het westen van Turkije.

De Keulse burgemeester Jürgen Roters heeft Erdogan aangeraden zijn bezoek, dat erop gericht is kiezers die in het buitenland wonen voor zich te winnen, af te zeggen. "Ik zou, als een verantwoordelijke politicus, in het licht van de dramatische en zich nog steeds ontwikkelende situatie met zoveel doden, besluiten dat er belangrijker dingen zijn dan een optreden in het buitenland in het kader van de verkiezingen." Ook politici in de Bondsdag hebben zich kritisch uitgelaten over de geplande toespraak van Erdogan.

Wolfgang Bosbach van de CDU noemde het optreden van Erdogan een 'verkeerd signaal', gezien de ramp die de gemoederen in zijn eigen land bezighoudt. De plaatsvervangend fractievoorzitter van de CDU Thomas Strobl noemde het 'niet in orde' dat Erdogan in Duitsland campagne voert. Guntram Schneider, minister van integratie in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, zei dat het bezoek van Erdogan dicht in de buurt komt van 'misbruik van de gastvrijheid'.

Bij de mijnramp in Soma zijn tot dusver 301 mensen om het leven gekomen. Er is in Turkije felle kritiek op de wijze waarop de regering met de ramp omgaat. Vooral premier Erdogan ligt onder vuur. In diverse steden werd gedemonstreerd en in Soma zette de politie zelfs traangas en waterkanonnen in tegen de betogers.