Scheidsrechters Suriname staken om spugen Brunswijk

De Surinaamse voetbalscheidsrechters zijn zaterdagavond een wilde staking begonnen, waardoor de laatste speeldag van de plaatselijke competitie slechts met veel moeite kon worden afgewerkt. Aan de basis ligt een incident met voormalig rebellenleider en clubeigenaar Ronnie Brunswijk.

Twee weken geleden spuugde Brunswijk, eigenaar van voetbalclub Inter Moengotapoe, een scheidsrechter in het gezicht nadat ruzie was ontstaan toen een speler van zijn team met een rode kaart van het veld was gestuurd. Enkele dagen later schorste het tuchtcollege van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) de clubeigenaar voor twee jaar. Brunswijk mag zich tijdens de schorsing op geen enkele manier bemoeien met wedstrijden die door de SVB worden georganiseerd.

Brunswijk verontschuldigde zich nadien publiekelijk tegenover de Surinaamse samenleving, maar blijft ontkennen dat hij de official in het gezicht heeft gespuugd. Volgens hem heeft hij de man enkel uitgescholden nadat die racistische uitspraken zou hebben gedaan.

De scheidsrechters in de voormalige Nederlandse kolonie pikken dat niet en zijn daarom zaterdagavond een wilde staking begonnen. Om de laatste wedstrijden van de hoofdklasse af te kunnen werken moest de voetbalbond in allerijl arbiters optrommelen die normaal alleen wedstrijden van lagere divisies mogen leiden.

Ironisch genoeg werd de ploeg van Brunswijk zaterdagavond wel landskampioen. Het team won in het Ronnie Brunswijkstadion met 4-0 van Boskamp. Het is al de zesde keer dat Brunswijk de landstitel in de wacht sleept. "Het zoveelste bewijs dat wij het beste voetbal van het land brengen. Er is eenheid en we zijn een gedisciplineerd team", sprak hij toen hij de kampioensbeker in ontvangst nam.

De voormalige leider van het Junglecommando heeft intussen beroep aangetekend tegen zijn schorsing. Het tuchtcollege beraadt zich daar volgende week over.

Het is niet voor het eerst dat Brunswijk zich op het voetbalveld van zijn slechtste kant heeft laten zien. In 2005 werd hij al eens geschorst wegens het bedreigen van de voorzitter van een andere voetbalclub met een vuurwapen. Twee jaar geleden pakte hij een rode kaart wegens het uitschelden van een scheidsrechter. De zitting van het tuchtcollege over dat incident moest worden geschorst omdat Brunswijk de leden daarvan uitschold toen die zijn straf voorlazen.