Doden bij ingestorte flat in Noord-Korea

In de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang is een flatgebouw van 23 verdiepingen ingestort. Dat laat een anonieme overheidsfunctionaris weten. In het gebouw dat nog in aanbouw was woonden naar schatting 92 gezinnen. Er is geen officieel bericht over het aantal slachtoffers, maar een typisch Noord-Koreaans gezin bestaat uit vier leden.

De flat stortte dinsdag al in, maar de informatie is zondag pas naar buiten gekomen via de streng gecontroleerde Noord-Koreaanse staatsmedia. Autoriteiten hebben publiekelijk excuses aangeboden voor het ongeluk, iets dat zelden gebeurt. Leider Kim Jong Un zou wakker hebben gelegen door het ongeluk en maande hooggeplaatste partijfunctionarissen direct een reddingsoperatie op touw te zetten om de schade zo veel mogelijk in te perken.

"Dit ongeluk gebeurde doordat ze de regels en voorschriften hebben gebroken", zei Pak Chol tegen persbureau AP. "Na dit ongeval moeten we er zeker van zijn dat zoiets nooit meer gebeurt, door de juiste bouwmethoden aan te houden." Een andere Noord-Koreaanse burger, Hong Nam Hyok, zei dat 'iedereen in Pyongyang het verdriet van de slachtoffers en rouwende families deelt'.

De flat stond in de wijk Pyongchon. De bouw zou niet volgens de voorschriften zijn verlopen en toezichthouders zouden hebben gefaald, zo is de officiële lezing. Het is niet ongebruikelijk in Noord-Korea dat gezinnen al in een gebouw gaan wonen dat nog niet af is.