Ruim zes miljoen voor oude meesters

Een veiling in Amsterdam van ruim driehonderd werken van oude meesters en negentiende-eeuwse werken heeft deze week bijna 6,1 miljoen euro opgeleverd. Het doek van Isaac Israels dat bekendstaat als The Parrotman: The Guard Ponsen in the Zoo, The Hague leverde met 289 duizend euro het meest op, laat veilinghuis Christie's donderdag weten.

Wanneer Israels het doek precies maakte, is niet bekend. Op het werk schilderde de Amsterdamse impressionist, die leefde van 1865 tot 1934, een dierenverzorger van de Haagse dierentuin. Het werk werd in 1929 aangekocht door de joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker, die het doek in 1933 tentoonstelde in zijn kunsthandel. Het Dordrechts Museum toonde het doek in 1985.

De veiling van de oude meesters was verdeeld over dinsdag en woensdag. Een berglandschap van B.C. Koekkoek dat werd verkocht voor 121 duizend euro was een ander hoogtepunt. Ook doeken uit de Gouden Eeuw bleken op internationale interesse te kunnen rekenen. "We zijn heel tevreden met de resultaten", zegt afdelingshoofd Sarah de Clercq in een verklaring.

Over een doek uit de zogeheten kring van Caravaggio werd veel gespeculeerd. Het is namelijk, ondanks langdurig onderzoek, nog niet duidelijk wie het schilderij heeft gemaakt. Het doek, The Mocking of Christ, had een geschatte waarde van vijftienduizend euro. Als het wel werk van de Italiaanse meester blijkt, stijft de waarde natuurlijk flink. Daar ging de koper vermoedelijk van uit: hij kocht het doek voor ruim twee ton.

Christie's houdt op 25 en 26 november opnieuw een veiling van oude meesters en de negentiende eeuw.