Jeremy Paxman stopt met Newsnight

Jeremy Paxman stopt na 25 jaar met presenteren van het BBC-programma Newsnight. Dat heeft de Britse publieke omroep woensdag bekendgemaakt.

Paxman presenteert Newsnight in juni voor het laatst. Hij blijft nog wel meewerken aan het programma University Challenge.

Paxman, die in mei 64 wordt, werkt al meer dan veertig jaar voor de BBC. Hij informeerde zijn leidinggevenden afgelopen zomer dat hij wilde stoppen, maar omdat er net een nieuwe hoofdredacteur was benoemd en Newsnight een moeilijke periode doormaakte stemde hij er in toe om langer door te gaan. De BBC toonde zich woensdag 'immens dankbaar voor dit gebaar'.

BBC-directeur-generaal Tony Hall prees Paxman om zijn 'unieke vermogen om politici echt ongemakkelijke ogenblikken te bezorgen'. Directeur Nieuws en Actualiteiten James Harding zei dat Paxman 'onbevreesd, agressief en vasthoudend' te werk ging. "Hij liet nooit na de lastige vragen te stellen en wilde nooit genoegen nemen met gladde of misleidende antwoorden. Uiteraard zullen wij hem missen, maar hij heeft voor onze journalistiek standaarden gesteld die de rest van ons moet volgen."