Bedreiger wethouder krijgt cel- en taakstraf

Een 47-jarige kamper uit Nistelrode die gedreigd heeft 'een paar Joegoslaven' af te sturen op een wethouder van de Brabantse gemeente Bernheze, moet van de rechtbank in Den Bosch dertig dagen de cel in, waarvan zestien voorwaardelijk. Ook krijgt de man een taakstraf van tachtig uur. Het Openbaar Ministerie had dezelfde straf geëist.

De kamper was eind januari samen met zijn dochter in het gemeentehuis in Heesch om te praten over een vergunning voor een nieuwe woonwagen. Omdat in de ogen van de man geen passende oplossing werd aangereikt, bedreigde hij de wethouder. De man zei onder meer dat als hij geen bouwvergunning zou krijgen, hij een paar Joegoslaven op hem af zou sturen.

Ook kon de wethouder maar beter vijftig kilometer van Nistelrode gaan wonen om veilig te zijn. In november vorig jaar was de man ook al bij het huis van de wethouder geweest om hem bouwtekeningen te overhandigen.

Volgens de politierechter heeft hij de wethouder daarmee bedreigd. Bij het bepalen van de straf hield de rechter voor dat voorkomen moet worden dat bestuurders slachtoffer kunnen worden van bedreiging en hierdoor beïnvloed worden. Zo wordt de rechtsstaat ondermijnd, stelde rechter. Daarnaast is het niet de eerste keer dat de man moest voorkomen.

Tijdens de zitting verklaarde de verdachte dat hij zo niet had moeten handelen en dat hij graag met de wethouder een gesprek wilde om het uit te praten. Een eerder opgelegd contactverbod is nu opgeheven, aldus de rechter.