'Gestolen' dressuurpaard Vingino teruggegeven

Het dressuurpaard Vingino dat donderdagavond na een vechtpartij in Vijfhuizen in beslag werd genomen, is teruggegeven aan de 50-jarige eigenaresse. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag laten weten.

Ruiter Tommie Visser vist hierdoor achter het net. Hij is met de vrouw in conflict over een eventuele verkoop van het paard. Beide partijen claimen het recht op Vingino, aldus het OM. "Naar het oordeel van het Openbaar Ministerie heeft de trainer van het paard tot op heden niet kunnen aantonen dat hij een beter recht op het paard heeft. Conform de regels van strafvordering is het dier daarom teruggegeven aan de vrouw."

Het onderlinge geschil over wie de werkelijke eigenaar is, is wat justitie betreft een civiele kwestie die beide partijen onderling voor de rechter moeten uitvechten. Het strafrechtelijk onderzoek richt zich nu alleen op de vechtpartij die aan de diefstal vooraf ging. Politie en justitie onderzoeken ook de twee hennepkwekerijen die bij de manege werden aangetroffen.

Het conflict escaleerde toen een groep mannen donderdagavond naar de stallen van Visser kwam om het paard mee te nemen. Het dier zou met 'veel geweld' uit zijn stal zijn gehaald. Ook zou personeel van Visser zijn mishandeld met een ketting. Agenten namen het paard in beslag. Vijftien aangehouden verdachten mochten zaterdag naar huis.