Privacybewakers klagen over Whatsapp-deal

Twee Amerikaanse privacywaakhonden willen dat toezichthouder FTC een onderzoek instelt naar de miljardenovername van berichtendienst Whatsapp door Facebook. De partijen hebben daartoe een klacht ingediend bij de FTC, omdat ze vrezen dat het sociale netwerk de gegevens van Whatsapp-gebruikers inzet voor reclamedoeleinden. Dat meldde financieel persbureau Bloomberg donderdagnacht.

De twee groepen - het Electronic Privacy Information Center (EPIC) en Center for Digital Democracy - schrijven in de klacht dat Facebook al eerder persoonsgegevens gebruikte bij de overname van fotodienst Instagram. De kans dat dit na aankoop van Whatsapp ook gebeurt, is groot denken ze. De organisaties spreken van 'oneerlijke en misleidende handelspraktijken'.

Volgens een woordvoerder van Facebook is de overname van Whatsapp, die het bedrijf negentien miljard dollar (13,8 miljard euro) kostte, echter bedoeld om 'de kerndiensten van het internet' samen te voegen tot een efficiënt en betaalbaar geheel. "Zoals we eerder al zeiden, blijft Whatsapp een apart bedrijf en houden we hun beloften op het gebied van privacy en beveiliging in stand", aldus de zegsvrouw.