Kruisland klaar voor ontploffing bom

In het Brabantse Kruisland wordt donderdag halverwege de middag een V1-bom tot ontploffing gebracht. De omgeving is in een straal van zeshonderd meter hermetisch afgesloten en bewoners van dertien huizen zijn naar vrienden, familie of worden elders opgevangen. Ruim honderd hulpverleners moeten de detonatie in goede banen leiden.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) brengt momenteel explosieven aan om de bom gecontroleerd te laten ontploffen, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Woensdagavond is al een berg zand van bijna negen meter hoog neergelegd om de trillingen van de klap op te vangen.

Tot donderdagavond is een noodverordening van kracht en mag niemand in het gebied rond de bom zijn. Bewoners van de ontruimde huizen zijn niet gespannen over de ontploffing, zegt de woordvoerder. "Ze zijn goed voorgelicht en naar bewonersavonden geweest. Ze weten precies wat er gaat gebeuren."

De bom, die de grootte heeft van een forse regenton, werd eind vorige maand gevonden op een akker in Kruisland. Omdat de EOD het explosief niet kon demonteren, moet de bom op zijn vindplaats tot ontploffing worden gebracht. De bom bevat duizend kilo springstof.

De V1 was een onbemand Duits straalvliegtuig met een explosieve lading. De vliegtuigen werden vanaf het najaar van 1944 ingezet. Waarschijnlijk was het exemplaar gevonden in Kruisland onderweg naar de inmiddels bevrijde havenstad Antwerpen.