Israël geeft Anne Frank-boeken aan Tokyo

De Israëlische ambassade heeft driehonderd Anne Frank-boeken aan bibliotheken in Tokyo geschonken. Vertegenwoordigers van de ambassade en van de joodse gemeenschap in Japan hebben de boeken donderdag aangeboden.

De boeken zijn ter vervanging van de meer dan driehonderd boeken die onlangs in openbare bibliotheken in Tokyo werden vernield. De gedoneerde boeken zullen onder de getroffen bibliotheken worden verdeeld.

"Door dit incident denk ik dat mensen ook de vreselijke feiten van de geschiedenis en van racisme hebben leren kennen", zei Ryo Tanaka, burgemeester van Suginami, de wijk waarvan de bibliotheek het zwaarst werd getroffen. "Met deze kennis hoop ik dat ons volk een kans krijgt te reflecteren op de kostbaarheid van vrede."

Peleg Lewi van de Israëlische ambassade denkt dat het om een op zichzelf staand geval gaat en dat het niet de gevoelens van de Japanse bevolking weerspiegelt. "Het dagboek van Anne Frank betekent voor ons een boodschap van tolerantie tussen mensen", zei hij. "We vertrouwen er volledig op dat de Japanse autoriteiten de plegers van deze laffe daden voor de rechter brengen."