Winterspelen in Sochi officieel beëindigd

De Olympische Winterspelen in Sochi zijn zondag officieel beëindigd. De sluitingsceremonie begon om 17.15 uur Nederlandse tijd en eindigde ruim twee uur later. Schaatser Bob de Jong droeg op zijn vijfde Winterspelen de Nederlandse vlag.

De sluitingsceremonie begon met het hijsen van de Russische vlag door de Russische goudenmedaillewinnaars. Even later kwamen alle vlaggendragers het stadion binnen met in hun kielzog de ruim 28 honderd deelnemers aan deze Spelen. Vervolgens begon de show die als thema 'reflecties in Rusland' droeg.

IOC-preses Thomas Bach was in zijn speech lovend over het gastland. "We kunnen vanavond zeggen dat Rusland z'n beloftes heeft waargemaakt. Wat elders tientallen jaren kostte, is hier in zeven jaar bereikt. Ik bedank de president van Rusland, Vladimir Poetin, voor zijn inzet die heeft geleid tot het succes van deze Winterspelen." Om 19.18 uur werd het olympisch vuur gedoofd.

De Winterspelen gaan voor Nederland de boeken in als de succesvolste ooit. Er werden liefst 24 medailles gepakt, waarvan achtmaal goud, zeven keer zilver en negenmaal brons. Nederland eindigde daarmee als vijfde in het medailleklassement. De Nederlandse medaillewinnaars worden maandag in Assen gehuldigd, dinsdag gaan ze op de koffie bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Volgend maand worden in Sochi de Paralympische Spelen georganiseerd. Deze duren van 7 tot en met 16 maart. In totaal doen zeven Nederlandse deelnemers mee. Uiteraard zal je ook de Paralympische Spelen op FOK!sport kunnen volgen!