'Imtech opnieuw in schandaal verwikkeld'

Na de recente boekhoudfraude in Polen en Duitsland krijgt Imtech opnieuw een schandaal voor de kiezen. Directeurs van een dochterbedrijf van de technisch dienstverlener zouden ten minste één Zwitserse ambtenaar hebben omgekocht, om zo de plaatselijke overheid voor miljoenen te kunnen oplichten. Dat schrijft De Telegraaf woensdag.

Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt in de krant dat het Zwitserse Openbaar Ministerie een onderzoek is gestart naar de vermeende oplichting met valse facturen. Het onderzoek richt zich onder meer op de voormalige bestuursvoorzitter en een directeur van de Imtech-dochter Fritz & Macziol. In totaal heeft het OM drie verdachten in het vizier.

Het Openbaar Ministerie in Zwitserland sluit niet uit dat het onderzoek zich op termijn uitbreidt naar de Imtech-dochter zelf. Het bedrijf uit Gouda is zelf ook een onderzoek begonnen naar de mogelijke omkoopfraude. Imtech laat via een zegsvrouw weten volop mee te zullen werken aan het onderzoek van het OM.

De smeergeldaffaire volgt op twee eerdere schandalen in Polen en Duitsland, waar dochterbedrijven van Imtech betrokken waren bij grootschalige boekhoudfraude. In de nasleep daarvan verloor het bedrijf uit Gouda vorig jaar bijna een miljard euro aan beurswaarde. In een poging orde op zaken te stellen werd de top van het bedrijf vervangen.

Imtech is niet het enige Nederlandse beursgenoteerde concern dat in opspraak is geraakt door omkoping. Onlangs raakte ook SBM Offshore in opspraak vanwege omkoping in verschillende landen. Ballast Nedam en accountant KPMG kregen recentelijk een boete opgelegd vanwege betrokkenheid bij het betalen van smeergeld.