Google koopt slimme inlogdienst

Google heeft het Israëlische bedrijf Slicklogin overgenomen. De start-up biedt onder meer een nieuwe manier van inloggen met behulp van nauwelijks hoorbare geluiden uit de luidsprekers van computers. De overname is zondag door Slicklogin gemeld.

Bij de loginprocedure pikt een speciale app via de microfoon in een telefoon de unieke geluiden op en seint ze door naar de Slicklogin-servers. Daardoor kan een gebruiker automatisch worden herkend.

De methode zou kunnen dienen als extra manier om personen online te identificeren. Google biedt al langer de optie om naast een wachtwoord als extra verificatie een speciale code in te voeren die naar de smartphone wordt gestuurd. Google was een van de eerste grote internetbedrijven die deze zogeheten tweetrapsauthenticatie invoerde.

De dienst van Slicklogin kan ook rekening houden met de locatie van de mobiele telefoon. Zo kan het systeem voorkomen dat een toestel bij diefstal vanaf een nieuwe plek wordt gebruikt om in te loggen. Of en wanneer Google de nieuwe inlogmethode voor zijn diensten gaat inzetten, is nog niet bekend.