Vier op tien jongeren staan open voor carpoolen

Vier op de tien jongeren willen best carpoolen van huis naar het werk, tegenover een kwart van de ouderen. Dat komt doordat jongeren minder waarde hechten aan het bezit van een auto dan 50-plussers. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Multiscope onder ruim duizend werkende mensen.

Als jongeren tussen de 18 en 34 jaar carpoolen, stellen ze daar wel extra voorwaarden aan. Het liefst willen ze worden opgehaald en afgezet. Als dat niet kan, moet een carpoolplaats dicht in de buurt zijn, blijkt uit het onderzoek waartoe Athlon Car Lease de opdracht gaf. Toch willen de meeste mensen het liefst alleen in de auto zitten.

Daarnaast keken onderzoekers naar de invloed van brandstofprijzen op het rijgedrag van mensen. Een op drie Nederlanders neemt zich voor om minder de auto te pakken als brandstof duurder wordt, maar de praktijk wijst uit dat daar weinig van terechtkomt. Van de ondervraagden blijft 88 procent doorrijden en slechts zeven procent kiest een ander vervoersmiddel als brandstofprijzen stijgen, aldus het onderzoek.