Zweden wint sensationele estafette

De Zweedse langlaufsters hebben in een ongekend spannende wedstrijd de 4 x 5 kilometer gewonnen. Slotloopster Charlotte Kalla wist een grote achterstand goed te maken en was in de sprint de snelste. Het zilver ging naar Finland, de Duitse vrouwen wonnen brons. Noorwegen, vooraf zo goed als onklopbaar geacht, werd slechts vijfde.

Al bij de eerste loopsters werd duidelijk dat het met Noorwegen niet goed zat. Ze winnen al tijden elke estafette bij de vrouwen, maar startloopster Heidi Weng moest al zes seconden toegeven. Rusland lag bij de eerste wissel aan de leiding, dankzij Julia Ivanova. Na de tweede groep loopsters was er een kopgroep ontstaan met Emma Wiken voor Zweden, Aino-Kaisa Saarinen namens Finland en de Duitse Stefanie Boehler. Noorwegen lag op dertien seconden achterstand op de vijfde plek.

Vervolgens was het de beurt aan de loopsters die de vrije stijl voor hun rekening namen. De Finse Kerttu Niskanen en de Duitse Claudia Nystad zagen hun concurrent, de Zweedse Anna Haag, lossen en 25 seconden toegeven. Vervolgens ontstond er een zeldzaam spannende strijd. De Finse Krista Lähteenmäki vertrok met enkele seconden voorsprong op Denise Herrmann, maar de Duitse haalde haar al snel in. Daarachter was Charlotte Kalla echter de slotloopster van Zweden. De 25 seconden achterstand die Haag had opgelopen werden in gestaag tempo ingehaald.

Met minder dan een kilometer te gaan vond Kalla eindelijk de aansluiting bij Lähteenmäki en Herrmann. De Finse probeerde er tot twee keer toe vandoor te gaan, maar werd snel weer bijgehaald. De drie gingen vrijwel gelijk de eindsprint in, en ook daar was Kalla duidelijk de snelste. Duitsland leek zilver te pakken, maar Lähteenmäki wist Herrmann nog net in te halen, waarmee het zilver voor Finland was en het brons voor Duitsland. Marit Bjørgen werd zelfs nog ingehaald door de Française Coraline Hugue, waardoor Noorwegen slechts vijfde werd.