Ex-neuroloog Jansen schuldig aan dood patiënte

De Twentse ex-neuroloog Jansen draagt schuld aan de zelfmoord van een van zijn patiënten. Dat heeft de rechtbank in Almelo dinsdag bepaald. Andere patiënten heeft hij zwaar lichamelijk en psychisch letsel toegebracht. Welke straf Jansen krijgt opgelegd, wordt later dinsdag duidelijk.

De rechters oordeelden dat Jansen de patiënte die later zelfmoord pleegde onjuist heeft geïnformeerd dat ze een dodelijke ziekte had. Aan deze diagnose hield hij erg lang vast. Medicijnen die ze kreeg omdat ze alzheimer zou hebben, zouden nare bijwerkingen hebben gehad. Tussen de doodsangsten van de patiënte en de daaruit volgende zelfmoord ziet de rechtbank een rechtstreeks verband.

Ook bij enkele andere patiënten constateerden de rechters dat Jansen niet volgens de regelen der kunst had gehandeld. Hij besprak de patiënten niet met zijn collega's, deed geen nader onderzoek en negeerde richtlijnen en protocollen. Daarmee nam hij bewust het risico dat zijn behandeling nadelig zou uitpakken voor deze patiënten.

Dat Jansen zijn patiënten in een hulpeloze toestand bracht en hield, zoals het OM vindt, zien de rechters anders. De patiënten hadden immers ook naar een andere arts kunnen stappen voor een second opinion. Dat Jansen naam en faam genoot als neuroloog doet daar niets aan af.

Het Openbaar Ministerie eiste zes jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen Jansen. Zijn advocaat bepleitte vrijspraak. Welke straf Jansen krijgt, blijkt dinsdagmiddag aan het eind van de uitspraak. Bij aanvang van de zitting om 13.30 uur verwachtte de voorzitter van de rechtbank anderhalf uur nodig te hebben voor het voorlezen van een samenvatting van het vonnis.