Sochi vult stoeltjes met vrijwilligers

De organisatie van de Olympische Winterspelen in Sochi heeft hopelijk de oplossing gevonden voor het probleem van lege stoeltjes in de verschillende olympische stadions. Vrijwilligers die geen dienst hebben kunnen nu gebruik maken van gratis tickets voor de evenementen die nog niet uitverkocht zijn.

Alhoewel zo'n 70 procent van alle tickets verkocht waren bij aanvang van het toernooi zijn de soms lege tribunes een punt van zorg voor de organisatie. Vanwege de strenge veiligheidsmaatregelen en hoge kosten zijn een deel van de bezoekers niet gekomen.

Daarnaast doet ook een ander probleem zich voor. De hoofdzakelijk Russische bezoekers vullen het stadion, maar vertrekken zodra hun lokale helden klaar zijn. Bij het schansspringen was de bezettingsgraad in het begin nog 85 procent, maar nadat de laatste Rus had gesprongen en een teleurstellende tweede sprong had afgeleverd, vertrokken de Russen bij bosjes, waardoor olympisch kampioen Kamil Stoch (Polen) voor halflege tribunes weer geëerd.

Ook bij het schaatsen was dit fenomeen al zichtbaar. Sven Kramer won zaterdag de 5000 meter, maar tijdens zijn huldiging was het merendeel van het publiek al naar huis.

Ook bij eerdere spelen deed dit probleem zich overigens voor. Tijdens de 2012 spelen in Londen was het de eerste dagen ook een probleem, terwijl in 2008 in Beijing ook vrijwilligers werden opgetrommeld om in de eerste fases van de competities de tribunes te bemensen.