IOC vergroot pakkans dopingzondaars Sochi

Het Internationaal Olympisch Comité drukt sporters op het hart geen doping te gebruiken bij de Olympische Winterspelen. Om de pakkans te verhogen gaat het IOC in Sochi meer controles dan ooit uitvoeren. "Je moet dom zijn om vals te spelen", zegt Richard Budgett, medisch directeur van het IOC.

Het IOC heeft ongeveer 2500 controles gepland in Sochi. Daarvan vinden er bijna 1300 vóór de wedstrijden plaats. Dat is een toename van 57 procent ten opzichte van het aantal tests in Vancouver, vier jaar geleden. De meerderheid van de controles wordt uitgevoerd bij uithoudingssporten als langlaufen en biatlon.

"Ik denk dat het dwaas is om proberen vals te spelen", vertelt Budgett. "Als er dopinggevallen in Sochi bekend worden, zullen er betrapte atleten bijzitten die dom zijn."

David Homan, algemeen directeur van wereldantidopingagentschap WADA, denkt niet dat sporters nog wegkomen met dopinggebruik. "Je kunt niet zeggen dat er geen valsspelers zijn. Mensen zullen het altijd proberen, maar het gevaar wordt groter en de benadering is beter. Wij blijven zeggen dat je dom moet zijn om te bedriegen bij de Spelen, omdat je zeker betrapt wordt."

Bij de Winterspelen zijn in het verleden maar twintig atleten betrapt op doping. Dat is minder dan bij de zomerse variant, waar wel meer sporters en dopinggevoelige sporten aanwezig zijn. "Het zou echter dwaas zijn om het risico bij de Winterspelen af te schrijven", zegt Andy Parkinson, uitvoerend hoofd van het Britse nationale antidopingagentschap.

Ongeveer twee derde van de drieduizend sporters wordt getest op verboden middelen. Sommigen vaker dan een keer. De top vijf bij alle medaille-evenementen ondergaat een controle, alle anderen worden willekeurig gekozen. De openingsceremonie van de Olympische Winterspelen is volgende week vrijdag.