Timmermans pakt diplomaten aan

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, nooit te beroerd om in de publiciteit te komen, wil buitenlandse diplomaten die in Nederland een misdrijf hebben begaan, harder aanpakken. Dergelijk gedrag zou vaker moeten leiden tot strafrechtelijke vervolging. Dat zei hij zaterdagavond tegen RTL Nieuws. Meer dan de helft van deze diplomaten was betrokken bij een incident in Nederland.

Buitenlanders met een diplomatieke status hebben zich sinds 2010 85 keer schuldig gemaakt aan een misdrijf, zo blijkt uit het onderzoek van de omroep, die een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur deed. Het gaat onder meer om huiselijk geweld, banden met de drugshandel, winkeldiefstal en wangedrag in het verkeer. De daders ontlopen strafvervolging omdat ze diplomatieke onschendbaarheid genieten. Daarnaast is er sprake van circa 800 lichtere voorvallen, waarvan het overgrote deel een verkeersdelict is.

"Het is voor diplomaten bijzonder vervelend wanneer Buitenlandse Zaken aan de bel trekt", aldus Timmermans zaterdag in een verklaring. "Ze kunnen daardoor zelfs hun baan verliezen." In ernstige gevallen kan het ministerie vragen de immuniteit op te heffen. Dat gebeurde de afgelopen jaren drie keer. Enkele dagen geleden beloofde Timmermans de Tweede Kamer al dat hij in februari duidelijk zal maken hoe hij diplomaten die verkeersboetes niet betalen, wil gaan aanpakken. Hij vindt het aantal misdragingen veel te hoog.

Timmermans pakt diplomaten aan
Timmermans pakt diplomaten aan (Foto: ANP)