Rutte ziet geen overspannen kabinetsleden

De ministers en staatssecretarissen werken hard, maar zijn niet overspannen. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Hij is niet van plan om extra staatssecretarissen aan te nemen.

Rutte reageerde op de kritiek van de ambtelijke top dat er te weinig bewindslieden zijn voor het vele werk dat moet worden gedaan. Sommige ministers en staatssecretarissen zitten hierdoor 'tegen overspannenheid' aan, blijkt uit onderzoek van Roel Nieuwenkamp waarover Binnenlands Bestuur donderdag schreef.

De premier wees erop dat de hele overheid kleiner moet worden, en dat het daarom goed is om te beginnen bij de top. "Je moet de trap altijd van bovenaf schoonvegen." Dat zijn ministers en staatssecretarissen het druk hebben betekent dat ze keuzes moeten maken om niet overspannen te worden. Bewindslieden moeten daarom 'sommige hobbyprojecten' laten liggen.

Rutte reageerde verder laconiek op de studie. "Het zijn allemaal van die anonieme ambtenaren, het zal wel. We hebben tweehonderd jaar gezeurd dat we er te veel hadden, dan vind ik het niet erg dat we er nu te weinig hebben." Hij is dan ook niet van plan om zijn kabinetsploeg uit te breiden. Dat kost alleen maar belastinggeld, aldus Rutte.

Volgens de onderzoekers zou het met name knellen bij de ministeries van Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu en Defensie. Volgens Rutte heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) echter 'een hoop lol' in haar werk. "Er is niet het begin van overspannenheid."