Blatter: "Gelukkig nam Ronaldo zijn telefoon op"

Maandagavond overhandigde Sepp Blatter de Gouden Bal aan Cristiano Ronaldo. De strubbelingen tussen de Zwitser en de Portugees zijn verleden tijd. Blatter maakte zich enkele maanden geleden impopulair bij Ronaldo en diens aanhangers, door openlijk zijn voorkeur voor Lionel Messi uit te spreken.

De weinig vleiende persiflage die daarmee gepaard ging deed de populariteit van de baas van de FIFA ook al geen goed. Volgens Blatter is de lucht inmiddels geklaard. "Aan het begin van dit jaar hebben we een gesprek gehad", onthulde hij ten overstaan van de verzamelde media. "Ik heb de telefoon opgepakt en hem gebeld. Gelukkig nam hij op. Ik heb hem een gelukkig nieuwjaar gewenst, en hij gaf aan dat onze problemen tot het verleden behoorden."

Als gevolg van de uitlatingen die Blatter eerder tijd weigerde Ronaldo om het Gouden Bal Gala bij te wonen. Om onduidelijke redenen ging hij later toch overstag. Naar verluidt werd hem verzekerd dat hij de felbegeerde prijs in de wacht zou slepen.

Voorts werd Blatter aan de tand gevoeld over de kritiek omtrent het WK 2022 in Qatar. De kranten stonden de voorbije week vol met afkeurende opiniërende stukken. Dit alles naar aanleiding van uitspraken die Jerome Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, deed. Valcke verzekerde dat het WK niet in de zomer zal plaatsvinden.

Volgens Blatter besteden de media te veel aandacht aan het toernooi in Qatar. "Het is interessant om te zien dat de media zich volledig focussen op Qatar, ook al zijn er nog acht jaren te gaan tot dat toernooi. In 2014 hebben we Brazilië, dus het lijkt me veel interessanter om daar aandacht aan te besteden."

Overigens begrijpt hij de ophef om de woorden van Valcke niet. "Twee jaar geleden heeft Michel Platini al gezegd dat we in de winter zullen spelen. Anderhalf jaar geleden heb ik al gezegd dat we de situatie zouden bestuderen en, indien mogelijk, in de winter zullen spelen."

"Inmiddels hebben we de situatie geanalyseerd, en wat Valcke heeft gezegd is niet nieuw. Misschien werden zijn uitspraken niet goed begrepen", aldus de voorzitter van de wereldvoetbalbond, die aangeeft dat er nog geen definitief besluit genomen is over de kwestie. "Eind 2014 of in 2015 is ons onderzoek compleet, en dan kunnen we besluiten of we in de winter of de zomer zullen spelen."