[Dakar] Sainz klopt Mini's in monsteretappe

Carlos Sainz heeft de vierde etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Spanjaard was in de maar liefst 657 kilometer lange proef tussen San Juan en Chilecito ruim zes minuten sneller dan Stephane Peterhansel, de eerste van een hele batterij Mini's.

Nasser Al-Attiyah zette in het begin van de etappe de aanval in op de leidende positie in het klassement. De Qatarees bouwde een ruime voorsprong op, maar gaf deze in de slotfase weg. Sainz profiteerde hiervan door na de mindere dag van gisteren weer veel tijd goed te maken. Erik van Loon was de beste Nederlander op een twaalfde positie met ruim veertig minuten achterstand. Erik Wevers viel weg uit de top van het klassement door twee gebroken aandrijfassen. Hij verloor ruim twee uur. Guerlain Chicherit moest opgeven nadat zijn buggy uitbrandde.

In het klassement gaat Sainz na vandaag aan de leiding met iets meer dan twee minuten voorsprong op Nani Roma. Al-Attiyah staat op bijna zeven minuten derde. Van Loon is voorlopig met bijna vier uur achterstand de beste Nederlander met een positie buiten de top twintig. Wevers kan zich hier nog tussen wurmen.