Aanslag op televisiestation Irak

Zes medewerkers van een Iraaks televisiestation zijn maandag bij een aanslag om het leven gekomen. De kantoren van het televisiestation in de stad Tikrit werden door vijf man aangevallen: een blies zichzelf op in een bomauto om de poort open te krijgen, twee anderen brachten in het pand explosievengordels tot ontploffing. Nog twee anderen werden door bewakers gedood. Bij de aanslag raakten ook zes medewerkers van het televisiestation gewond, melden bronnen bij de politie en de gezondheidsdiensten.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist. Het aangevallen televisiestation is eigendom van het bestuur van de provincie Salaheddin.

Bij verspreide aanslagen elders in Irak kwamen nog zeker achttien mensen om het leven. Het geweld in Irak is in de afgelopen maanden toegenomen tot een niveau dat sinds 2008 niet meer was gekend. Dit jaar vielen volgens schattingen van de Verenigde Naties in Irak al achtduizend doden, van wie vierhonderd in deze maand.

Iraakse regeringstroepen zijn een offensief begonnen tegen militanten in de woestijn in het westen van Irak. Premier Nouri al-Maliki zei maandag dat de operatie doorgaat tot de provincie Anbar 'met de hulp van het Iraakse volk is gezuiverd van terroristen'.

Het aan Syrië en Jordanië grenzende gebied wordt uitgekamd met behulp van helikopters. Door de burgeroorlog en chaos in Syrië steken Al-Qaida-strijders makkelijk de grens over. Op de hoofdweg naar Jordanië werden maandag volgens de politie drie autotransportwagens met een stuk of twintig terreinwagens er op door gewapende mannen gekaapt.