Jans: "Blind bloeide op door open sfeer"

Daley Blind wil vanavond met Ajax via AC Milan naar de achtste finale in de Champions League. Ron Jans leerde Blind kennen bij FC Groningen en zag hem sindsdien groeien.

Blind (23) is de laatste seizoenen een vaste waarde in de ploeg van Ajax, maar in het seizoen 2009/10 werd hij nog op huurbasis bij FC Groningen gestald. In Amsterdam vond onder meer toenmalig hoofdtrainer Martin Jol de verdediger te licht voor het grote werk. In de Euroborg werkte de inmiddels Oranje-international samen met trainer Ron Jans.

Jans, tegenwoordig coach van PEC Zwolle, zegt ruim drie jaar later dat hij in die periode veel met Blind sprak. De zoon van Danny Blind was dat volgens de Zwollenaar niet gewend in Amsterdam. "Ik merkte hoe prettig hij dat vond", zegt de 55-jarige Jans tegen Voetbal International. "Jol wisselde geen woord met hem, daar had Daley het moeilijk mee."

"Bij ons bloeide hij op door de open sfeer. Toen het einde van de competitie naderde zag ik hem steeds meer verkrampen. Hij zag er tegenop om weer terug te gaan naar een trainer die het niet in hem zag zitten", aldus de voormalig trainer van Groningen. Blind speelde negentien competitiewedstrijden voor de club uit Groningen.

Jol vertrok eind 2010 bij Ajax en werd opgevolgd door Frank de Boer. De huidige trainer van de Amsterdamse club gaf Blind daarna wel vertrouwen. De linkspoot werd drie keer op rij kampioen van Nederland en werd vorig seizoen bij Ajax uitgeroepen tot speler van het jaar. Dit seizoen schoof Blind van de linksbackpositie naar de positie van controlerende middenvelder. De verwachting is dat hij vanavond in Milaan ook als controleur zal spelen.