Sauerbreij snapt 'pakkenregel' niet

In Vancouver droeg snowboardster Nicolien Sauerbreij bij haar gouden race nog een 'snel pak' uit één stuk. Na de Spelen van 2010 veranderde de internationale bond FIS de kledingregels. Snowboarders moeten weer een tweedelig pak dragen wat bovendien niet te strak mag zitten.

"Het moet plooien bevatten. Ik vind het een kansloze regel. Het gaat in onze sport om honderdsten. Een 'plooi' kan je een medaille kosten", moppert de Amsterdamse die vreest dat de 'pakkenregel' straks in Sochi ook weer tot discussies gaat leiden. "Iedereen zoekt de grens op. Ik heb ook drie pakken. Wordt de eerste afgekeurd dan kom ik terug met pak 2."

Volgens Marcel Looze, marketing directeur van de FIS, is het verbod op het 'snelpak' om twee redenen doorgevoerd. "De kledingeisen bieden de sporters meer comfort en warmte en komen dus de gezondheid ten goede. Terwijl de snelle pakken ook niet echt passen bij het imago van de sport. Het snowboarden moet zich onderscheiden van andere sporttakken. De jeugd moet het ook 'cool' vinden", aldus Looze die ook stelt dat de aerodynamica minder bepalend is op de onderdelen waarop Sauerbreij uitkomt. "Nicolien is in Vancouver ook geen kampioen geworden omdat ze het snelste pak aan had. Ze had gewoon hard getraind en is technisch heel goed."