Strenge maatregelen tegen stropen Afrikaanse olifanten

Landen waar de illegale handel in ivoor floreert gaan snel maatregelen treffen om de handel een halt toe te roepen en de olifantenpopulatie in heel Afrika te redden van de ondergang. Dat heeft de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) woensdag gezegd. De overeenkomst werd gesloten tijdens een speciale top over olifanten, die werd georganiseerd door de regering van Botswana en de IUCN.

De afspraken zijn gemaakt zijn tussen landen waar veel olifanten leven, zoals Gabon, Kenia, Niger en Zambia, landen waar ivoor wordt verhandeld, zoals Vietnam, de Filipijnen en Maleisië, en landen waar het ivoor uiteindelijk belandt, zoals China en Thailand. "De mogelijkheden om de groeiende illegale handel in ivoor stop te zetten worden steeds kleiner en als we niet snel optreden dan zullen toekomstige generaties ons veroordelen om onze weigering tot handelen over te gaan", aldus president van Botswana Ian Khama.

Een van de maatregelen die worden getroffen is dat de handel in wilde dieren wordt aangemerkt als zwaar misdrijf. Dit zorgt ervoor dat op internationaal niveau kan worden samengewerkt op het gebied van juridische hulp, uitleveringen, beslagleggingen en verbeurdverklaringen. Andere maatregelen zijn zwaardere straffen, het vrijmaken van geld en mankracht om stroperij te bestrijden en het inperken van de vraag naar ivoor.