Minimumleeftijd voor roken New York naar 21 jaar

New York gaat de minimumleeftijd waarop je sigaretten en andere tabaksproducten kunt kopen verhogen naar 21 jaar. De stad hoopt hiermee het aantal jonge rokers sterk terug te dringen. Burgemeester Michael Bloomberg zet dinsdag zijn handtekening onder de nieuwe wet, die volgend jaar ingaat.

De minimumleeftijd in New York staat nu nog op 18 jaar. Het stadsbestuur hoopt het met de nieuwe maatregel voor tieners moeilijker te maken om aan sigaretten te komen en daarmee te voorkomen dat ze verslaafd raken. "Nu kan een 18-jarige voor een 16-jarige kopen", zei Thomas Farley van het New Yorkse departement voor volksgezondheid. Als de wet over 180 dagen van kracht wordt zou een 16-jarige echter 'iemand moeten vinden die al studeert of werkt', aldus Farley.

Tabaksbedrijven en -winkeliers hebben zich tegen de wet verzet. Zij zeggen dat verhoging van de minimumleeftijd weinig zin heeft, omdat er genoeg andere manieren zijn voor minderjarigen om aan tabak te komen, zoals op de zwarte markt. "Wat bereik je hiermee?", zei Jim Calvin van de New Yorkse Vereniging van Supermarkten. "Ze gaan echt niet stoppen met roken. Er zijn zoveel andere plekken waar ze sigaretten kunnen kopen. Elke 18-jarige die een supermarkt uitloopt gaat nu gewoon naar de vent in het (...) busje op de hoek."