Nationalisten demonstreren in Moskou

Duizenden Russische nationalisten zijn maandag in Moskou de straat opgegaan voor een demonstratie tegen migranten. Volgens de betogers zijn de migranten vaak criminelen en pakken ze banen af van de Russische bevolking. Ook in andere steden, waaronder Sint-Petersburg, Kazan en Irkoetsk, werd gedemonstreerd.

Het is maandag in Rusland Eenheidsdag, een nationale feestdag. Eenheidsdag werd in 2005 ingevoerd als vervanging voor de herdenking van de revolutie van de bolsjewieken.

In Moskou liepen veel betogers rond met de zwart-geel-witte vlag, die in de negentiende eeuw werd ingevoerd door het Russische keizerrijk en werd gebruikt bij feestelijke gelegenheden. Een groep demonstranten liep rond met een vaandel met daarop de tekst 'Jonge mensen tegen tolerantie'. Er werden ongeveer dertig arrestaties verricht; sommige gebruikers scandeerden nazileuzen en droegen nazistische symbolen, anderen werden ingesloten vanwege andere vergrijpen. De Amerikaanse ambassade in Moskou heeft Amerikanen opgeroepen ver weg te blijven van de protesten, aangezien nationalistische protesten in Rusland vaak op geweld uitlopen.