Gereconstrueerde steentijdman vrijdag onthuld

De reconstructie van de in 1990 opgegraven steentijdman van Mienakker wordt vrijdag in het Westfries Museum in Hoorn onthuld door de provincie Noord-Holland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het 4500 jaar oude skelet werd gevonden bij een opgraving in West-Friesland. In Nederland was niet eerder zo'n goed bewaard prehistorisch skelet aangetroffen.

De oudste man van Noord-Holland heeft de naam Cees gekregen, naar de eigenaar van het stuk land waar het skelet is gevonden. Niet alleen zijn gezicht is gereconstrueerd, maar ook zijn kleding. De tentoonstelling in Hoorn biedt een 'levensechte' impressie van het leven in het Nederlandse kustgebied van 4500 jaar geleden.

Archeologen vonden Cees' lichaam in 1990 tussen Hoogwoud en Aartswoud. Hij was daar rond 2500 voor Christus begraven. De steentijdman is gereconstrueerd voor het nieuwe Archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland, dat volgend najaar zijn deuren opent in Castricum.

In dit zogenoemde Huis van Hilde zijn dan naast Cees ook reconstructies te bewonderen van Hilde, die rond 400 na Christus leefde, het riddersechtpaar Willem en Hildegonde van Brederode en een Engelse soldaat uit de Napoleontische tijd.