Verdachte fatale schietpartij vliegveld LA opgepakt

De politie heeft vrijdag een man opgepakt die op de internationale luchthaven van Los Angeles een beveiliger zou hebben doodgeschoten en zeker twee mensen zou hebben verwond. De 23-jarige Paul Ciancia werd ingerekend na een vuurgevecht met de luchthavenpolitie en is volgens de politie zelf ook ernstig gewond.

De politie heeft terminal 3 van vliegveld LAX, de derde luchthaven van de Verenigde Staten, grondig uitgekamd. De schutter handelde alleen, denkt de politie. Hij was erop uit werknemers van de luchthavenbeveiligingsdienst TSA om te brengen, zegt een ingewijde. De verdachte zou een brief bij zich hebben gedragen waarin hij liet weten dat hij 'TSA-mensen en varkens wil vermoorden'.

De verdachte liep de terminal in, haalde een aanvalsgeweer uit een tas en opende het vuur, zei de luchthavenpolitie. De man nam vervolgens een controlepost op de korrel waar een beveiliger passagiers om hun identiteitspapieren vroeg.

De kogelregen kostte een luchthavenbeveiliger het leven. Volgens de brandweer zijn zeven gewonden ter plekke behandeld en zes in het ziekenhuis opgenomen.

Ooggetuige Brian Keech hoorde 'een tiental geweerschoten' in de buurt van de detectiepoorten van de terminal. De evacuatie van de hal verliep chaotisch. Vliegveldpersoneel dirigeerde honderden mensen gehaast de landingsbanen op, waar ze samendromden in afwachting van het politieonderzoek. Hulpverleners verzamelden zich rond de hal, die door de politie werd omsingeld.

De Federale Dienst voor de Luchtvaart houdt alle binnenlandse vluchten naar LAX voorlopig aan de grond en leidt al opgestegen vliegtuigen om. Het vliegverkeer in heel de Verenigde Staten is ontregeld.