Geen nieuwe motie van wantrouwen Wilders

Geert Wilders gaat woensdag niet opnieuw een motie van wantrouwen indienen tegen het kabinet. De PVV-leider presenteerde afgelopen maand tijdens de algemene beschouwingen direct een motie van wantrouwen, maar dit zal hij woensdag, als de fractievoorzitters met premier Mark Rutte (VVD) debatteren over het begrotingsakkoord, niet herhalen.

"Van mij mag het kabinet nog steeds naar huis, hoe eerder hoe beter", zei Wilders dinsdag. "Maar ik ga niet ieder debat een motie van wantrouwen indienen."

Wilders heeft geen goed woord over voor oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, die het begrotingsakkoord sloten met het kabinet. "Het beleid van Rutte blijft voor 99 procent overeind. Nu heeft Rutte zelfs in SGP een second love gevonden, terwijl ik dacht dat Kees van der Staaij daarop tegen was."

Het debat met de fractievoorzitters begint woensdag nadat de eerste doorrekeningen van het akkoord door de Centraal Planbureau binnen zijn. Naast Rutte zijn ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) aanwezig.

Na dat debat gaan de financiële beschouwingen van start. De tweede termijn van dit debat begint pas donderdagmiddag, als ook de gevolgen van het akkoord voor de werkgelegenheid en de koopkracht zijn doorgerekend.