Vreeman tussenpaus in Groningen

Een definitieve opvolger is er nog niet benoemd voor de Groningse PvdA-burgemeester Peter Rehwinkel. In de tussentijd heeft men wel iemand bereid gevonden op de winkel te passen tot de per 1 november afzwaaiende burgervader zijn definitieve opvolger krijgt. Het gaat om Ruud Vreeman, een partijgenoot van de geplaagde Rehwinkel.

Ook Vreeman is niet geheel onbekend met een stroef verlopend burgemeesterschap. Zelf was hij eerste burger van Tilburg, maar daar struikelde hij in 2009, vijf jaar na zijn aantreden, over de te veel te hoog opgelopen verbouwingskosten van het MIDI-theater, bijgenaamd het Adje-theater. De bijnaam dankt het theater aan het typetje van één van de initiatiefnemers, Arijan van Bavel.

Het gedoe rond het theater liep uit op een dure flop voor de gemeente Tilburg, die bovendien ook het college van B&W zag vallen op de zaak. Het gebouw zelf, voor 2,5 miljoen euro gekocht en voor bijna zeven miljoen euro (twee miljoen meer dan begroot) verbouwd, staat momenteel, vijf jaar na aankoop, nog steeds leeg: de gemeente raakte het zelfs voor twee miljoen namelijk niet kwijt.