[WK kwalificatie] Stand van zaken in Europa

Een aantal Europese landen heeft de tickets naar Brazilië al geboekt en deze week komen daar nog zeker zeven teams bij. Een overzicht van de stand van zaken in de WK-kwalificatie.

Nederland hoeft zich niet druk te maken over een WK-ticket, omdat de ploeg zich vorige maand tegen Andorra al wist te plaatsen voor de eindronde in Brazilië. Ook Italië is al zeker van een plek op het WK, maar er zijn nog zeven directe plaatsen te vergeven en acht plaatsen voor de play-offs. Komende vrijdag en dinsdag zal duidelijk worden wie zich bij Oranje en i Azzurri voegen.

Om te beginnen is België heel dicht bij een WK-plaats. De ploeg van bondscoach Marc Wilmots gaat met 22 punten aan de leiding in groep A en treft vrijdag achtervolger Kroatië, dat zeventien punten heeft. Bij een gelijkspel kunnen De Rode Duivels het hotel in Brazilië boeken, bij een nederlaag komt het aan op de laatste wedstrijd tegen Wales. Kroatië moet in elk geval één punt halen in de laatste twee wedstrijden, dan is de ploeg in ieder geval zeker van de play-offs.

In groep B is het al duidelijk dat Italië groepswinnaar wordt, maar de strijd om de play-offplek is zeer spannend. Bulgarije staat momenteel op een tweede plek met dertien punten en heeft dus alles in eigen hand. De ploeg van Lyuboslav Penev speelt eerst uit tegen Armenië om vier dagen later thuis Tsjechië te ontvangen. Denemarken hijgt echter in de nek van de Bulgaren met twaalf punten. De ploeg van onder meer Christian Eriksen en Viktor Fischer speelt nog twee keer thuis: vrijdag tegen Italië en dinsdag tegen Malta.

Duitsland gaat aan kop van groep C met 22 punten en heeft aan een thuiszege op Ierland genoeg voor een WK-ticket. Zweden bezet momenteel de tweede plaats met zeventien punten en speelt vrijdag in eigen huis tegen Oostenrijk. Mochten de Duitsers niet winnen van Ierland, dan komt alles aan op de laatste wedstrijd tegen Zweden. De Scandinaviërs zouden nog groepswinnaar kunnen worden door dan in eigen huis Duitsland te verslaan.

Nederland plaatste zich dus vorige maand al voor het WK, maar er zijn maar liefst drie ploegen die in aanmerking komen voor de tweede plaats. Hongarije heeft de beste papieren met veertien punten, maar Roemenië en Turkije volgen met twaalf punten. De Hongaren gaan op bezoek bij Nederland en krijgen het bij een nederlaag erg lastig om het WK te halen. Roemenië gaat vrijdag op bezoek bij Andorra en ontvangt daarna Estland. De Turken moeten dus hopen op een misstap van Hongarije en zelf winnen in Estland. Dan kan de ploeg van Fatih Terim dinsdag in eigen huis tegen Nederland de klus klaren.

Groep E is waarschijnlijk de meest spannende in Europa. Drie ploegen -Zwitserland (18 punten), IJsland (13) en Slovenië (12)- maken kans op de eerste plaats, terwijl Noorwegen (11) en Albanië (10) in de race zijn voor een plaats in de play-offs. Koploper Zwitserland gaat op bezoek bij Albanië en heeft aan een punt genoeg voor directe plaatsing. IJsland ontvangt vrijdag eerst Cyprus en moet daarna naar Noorwegen. De tweede plaats is in eigen hand en bij een misstap van de Zwitsers is directe plaatsing ook nog mogelijk. Slovenië krijgt het lastig en moet eerst op bezoek bij Noorwegen en vervolgens bij Zwitserland.

Rusland en Portugal gaan waarschijnlijk uitmaken wie er direct naar het WK gaat. De ploeg van Fabio Capello heeft achttien punten, één meer dan Portugal. Rusland heeft nog twee uitwedstrijden op het programma staan; tegen Luxemburg en Azerbeidzjan. Portugal moet hopen op een fout van de Russen en zelf de laatste thuiswedstrijden tegen Israël en Luxemburg winnen. Israël heeft nog wel een kleine kans, maar moet dan hopen dat de Russen en Portugezen de laatste wedstrijden verliezen.

In groep G staan Griekenland en Bosnië-Herzegovina gedeeld eerste met 19 punten. Het onderlinge resultaat is echter in het voordeel van de Bosniërs, dus deze ploeg heeft alles in eigen hand. Eerst volgt voor Dzeko en co. het thuisduel met Liechtenstein, waarna dinsdag de wedstrijd in Litouwen wacht. Griekenland ontvangt eerst Slowakije en daarna Liechtenstein.

Engeland voert momenteel groep H aan met zestien punten, maar de ploeg van Roy Hodgson is nog lang niet zeker van plaatsing. Oekraïne, Montenegro en Polen maken namelijk ook nog kans op een ticket. Engeland speelt eerst thuis tegen Montenegro en vervolgens tegen Polen, dus The Three Lions kunnen eigenhandig afrekenen met deze twee ploegen. Bij een misstap worden de kansen van Oekraïne echter een stuk groter, dat eerst thuis tegen Polen speelt en daarna uit bij San Marino.

Spanje staat er in groep I prima voor. De ploeg heeft net als Frankrijk veertien punten, maar nog wel een wedstrijd tegoed tegen Wit-Rusland. De Fransen moeten dan ook hopen op twee misstappen van La Roja, omdat het onderlinge resultaat in het voordeel is van de wereldkampioen. Komende dinsdag speelt Spanje tegen Georgië en komt Finland op bezoek bij Les Bleus.