Hennis betreurt misgelopen tankdeal Indonesië
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft haar excuses aangeboden voor de manier waarop de verkoop van Leopard-tanks aan Indonesië vorig jaar is misgelopen. Dat deed de bewindsvrouw woensdag tijdens een persconferentie met haar Indonesische ambtsgenoot Purnomo Yusgiantoro in Jakarta, bevestigt Hennis' woordvoerder.
Het gaat niet om formele excuses namens de regering. "Niemand hoeft officiële excuses aan te bieden voor besluiten die democratisch tot stand zijn gekomen", heeft de minister gezegd. "Wel kan ik persoonlijk sorry zeggen. De manier waarop de discussie verliep, was niet gerechtvaardigd gezien de relatie met Indonesië. Ik zou niet willen dat dit nog een keer gebeurt."
D66 wil opheldering over de woorden van Hennis, meldt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma via Twitter. "Wat betekent dit nou?", vraagt hij zich af. Hij heeft vragen over de kwestie gesteld, samen met zijn fractiegenoot Wassila Hachchi.
De tankdeal liep vorig jaar spaak omdat de toenmalige minderheidsregering van CDA en VVD geen meerderheid achter de verkoop kreeg. Gedoogpartner PVV verzette zich ertegen, net als de PvdA, GroenLinks en de SP, samen goed voor een meerderheid. Toenmalig Kamerlid Frans Timmermans (PvdA) was tegen de verkoop omdat Indonesië de mensenrechten zou schenden.
Indonesië kocht uiteindelijk tanks van Duitsland. En Timmermans ging als minister van Buitenlandse Zaken dit jaar wel akkoord met de verkoop van fregatonderdelen aan Indonesië. De voormalige kolonie heeft zich afgelopen jaar positief ontwikkeld, zei hij ter verdediging.
Hennis en Yusgiantoro hebben woensdag verder een intentieverklaring getekend die moet leiden tot een 'strategische dialoog' tussen de krijgsmachten van beide landen. Die moet leiden tot meer samenwerking op het gebied van training en opleiding.
De ministers onderstreepten het bijzondere karakter van de relatie tussen beide landen. "Onze historische band vormt een solide basis voor toekomstige samenwerking", zei Hennis. "We hebben niet alleen een gedeeld verleden; ik ben ervan overtuigd dat dat ook voor onze toekomst geldt."
Hennis houdt tijdens haar bezoek nog een toespraak op de Universitas Pertahan Indonesia, de Indonesische defensie-universiteit. Ook legt ze een krans op het ereveld Kembang Kuning in Surabaya ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen van de marine en landmacht, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en de burgerslachtoffers van de kampen op Oost-Java. Op het ereveld liggen meer dan vijfduizend slachtoffers begraven.