'Crediteuren VS worden zenuwachtig'

De aansporing van de Japanse minister van Financiën Taro Aso dat de Verenigde Staten moeten ophouden met het politieke geruzie over het schuldenplafond, wijst er op dat Japan zich zorgen begint te maken over de politiek-financiële situatie in Washington. Japan, een van de grootste bezitters van Amerikaanse schuldpapier, zou volgens analisten ook in de problemen komen als de VS niet meer aan de verplichtingen kunnen voldoen.

Aso liet dinsdag weten dat "de VS een situatie moeten voorkomen waarin het land niet meer zijn schulden kan betalen en plotseling zijn AAA-waardering kwijtraakt". Volgens Aso zou Washington zich er "volledig bewust van moeten zijn dat als dit gebeurt, het land in een diepe crisis terechtkomt".

Ook China, de grootste crediteur van Washington, lijkt zenuwachtig te gaan worden. De Chinese staatssecretaris van Financiën liet maandag weten dat Peking al met het Witte Huis in contact is geweest over de kwestie.

China bezat eind juli nog 1,28 biljoen dollar aan Amerikaanse staatsobligaties. Japan had op dat moment papieren ter waarde van 1,14 biljoen dollar.

'Crediteuren VS worden zenuwachtig'
'Crediteuren VS worden zenuwachtig' (Foto: ANP)