'Gemeente moet terugkeer pedo melden'

Burgemeesters moeten transparanter zijn naar burgers als een voormalig zedendelinquent in hun buurt gaat wonen. Mensen zouden vooraf geïnformeerd moeten worden. Dat zegt directeur van Reclassering Nederland Sjef van Gennip zondag tegen nu.nl.

Nu worden alleen burgemeesters geïnformeerd als een gedetineerde vrijkomt en in de gemeente wil terugkeren of zich er wil vestigen. De burgemeester bepaalt dan of er verdere stappen nodig zijn. Hij kan bijvoorbeeld via de rechter een stokje steken voor zijn of haar komst als er kans is op maatschappelijke onrust.

Van Gennip vindt dat het beter is transparant te zijn. Volgens hem is 'het niet een kwestie van of, maar wanneer mensen het te weten komen'. Hij denkt dat escalatie zo kan worden voorkomen. "Ik vind dat je als burgemeester, dat geldt trouwens ook voor ons als reclassering, duidelijk moet maken wat er aan de hand is."

Van Gennip vindt dat het verder goed zou zijn om op voorhand uit te leggen onder welke voorwaarden een zedendelinquent terugkeert in de samenleving. "Zo iemand is misschien wel de meest gecontroleerde burger die daar rondloopt", zegt hij daarover. Mensen die onder toezicht staan worden volgens hem bijna continu in de gaten gehouden.