Dodental aanslagen Libanon loopt op

Het dodental van de twee aanslagen die vrijdag werden gepleegd in de Libanese havenstad Tripoli is opgehoogd naar 47. Dat heeft de politie zaterdag gezegd. Voorts raakten meer dan vijfhonderd mensen gewond toen de twee autobommen afgingen bij moskeeën in de stad. De veiligheidsdiensten zijn zaterdag in groten getale op straat aanwezig.

Niet alleen veiligheidstroepen, maar ook gewapende burgers zijn zaterdag de straat opgegaan. Terwijl de troepen patrouilleren hebben burgers controleposten ingesteld bij de twee moskeeën die vrijdag werden getroffen. Forensische experts onderzoeken de plekken waar de bommen afgingen.

Hoewel niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslagen heeft opgeëist, wordt algemeen aangenomen dat ze verband houden met de burgeroorlog in Syrië. De rebellen in dat land zijn overwegend soennitische moslims en proberen het regime van president Bashar Assad ten val te brengen. Assad is een alawiet, een stroming binnen het sjiisme.

De Libanese sjiitische Hezbollah-beweging komt er openlijk voor uit mee te vechten met de troepen van Assad. Veel Libanezen steunen de Syrische rebellen echter. Deze tegenstelling heeft de afgelopen maanden al tot botsingen geleid. Op verschillende plekken zijn Libanese voor- en tegenstanders van Assad slaags geraakt. De moskeeën die vrijdag werden getroffen worden geleid door imams die felle criticasters van Hezbollah en Assad zijn.