[EK Hockey] Caldas: "We moeten nu een grote jongen zijn"

Bondscoach Max Caldas weet de nederlaag van de Oranjevrouwen tegen Engeland aan het gebrek aan scorend vermogen."‘We hebben de hele wedstrijd door genoeg kansen gehad om te winnen, maar die hebben we niet afgemaakt", aldus Caldas.

Ook bij de shoot-outs had Nederland volgens de coach drie keer de mogelijkheid om het af te maken. Maar ook toen viel het kwartje niet de juiste kant op. "Dat we niet scoorden, heeft ons in de steek gelaten. Gevoelsmatig was er maar één team dat donderdag wilde spelen en winnen. Dat waren wij. Engeland hield de ballen alleen maar tegen en hoopte op een foutje van ons. Die kwam er, door onze eigen goal. Voor dat doelpunt had Joyce (Sombroek) nog geen bal gehad. We hebben het dus zelf laten liggen. Nu moeten we een grote jongen zijn en dat accepteren."

Nederland had inderdaad genoeg kansen om de wedstrijd te beslissen. De ploeg kreeg liefst negen corners, waarvan er acht in de eerste helft werden gegeven. "Ik blijf het zeggen: de teams waar wij tegen spelen, zijn ook goed. Zij trainen ook op bijvoorbeeld het uitlopen van een corner en kunnen die van ons ook gewoon tegenhouden. Dat lukte Engeland donderdag."

"Onze voorbereiding verliep prima: de aangeef klopte en de stop werd, op één na, ook goed gedaan. De uitvoering was alleen niet voldoende, dat kan een keer gebeuren. Het is voor ons een punt van aandacht om te kijken waar het mis is gegaan."

"Of we tevreden kunnen zijn met brons? Kijk, het is heel simpel. Emotioneel gezien is dit shit en klote, we hebben niet gehaald wat we wilden halen. Dat was goud. Maar over een paar dagen of weken volgt de rationele analyse. Ik ga dan kijken naar welke stappen we hebben gemaakt, of we dit hadden kunnen voorkomen, hoe de spelers zijn gegroeid… Dan kan ik hier pas meer over zeggen."