[EK Hockey] Shoot-out-drama houdt Oranjevrouwen uit finale

De Oranjevrouwen hebben zich donderdagavond niet weten te plaatsen voor de finale van het EK. Na zeventig pittige minuten stond er een stand van 1-1 op het scorebord, waardoor er shoot-outs nodig waren om de wedstrijd te beslissen. Engeland nam deze het beste en won de halve eindstrijd.

De Nederlandse vrouwen probeerden vanaf het startsignaal de Engelse verdediging onder druk te zetten. Dat lukte aardig, binnen vijf minuten was de eerste strafcorner een feit. De korte hoekslag verliep niet volgens plan, maar de Nederlanders mochten meteen aanleggen voor corner nummer twee. Ook deze werd niet verzilverd. Deze korte hoekslagen waren tekenend voor de corners die de eerste helft zouden volgen. De equipe van bondscoach Max Caldas kreeg er in de eerste 25 minuten liefst acht, maar het vizier van de ploeg stond niet op scherp.

Engeland kreeg tien minuten voor het einde van de eerste helft langzamerhand het idee dat er iets te halen viel en kroop uit haar schulp. De ploeg kwam er een aantal keer gevaarlijk uit en versierde tweemaal een corner. Toch lukten het ook de Engelsen niet om die brilstand van het scorebord te halen.

Na rust was de eerste kans voor Kitty van Male, maar haar schot werd door de Engelse verdediging naast getikt. De eilandbewoners hadden daarentegen meer geluk. Via een eigen doelpunt van Willemijn Bos nam de ploeg de leiding. Engeland hield vervolgens een kwartier prima stand, maar kreeg het in de laatste twintig minuten lastig. Nederland zette druk op de verdediging en kwam akelig dicht bij de gelijkmaker toen Eva de Goede voor gaf op Kelly Jonker. De kleine spits miste de bal op een haar. In de 52ste minuut mocht het Oranjepubliek dan eindelijk juichen. Met een magnifiek backhandschot bracht De Goede haar ploeg op gelijke hoogte: 1-1.

De slotfase van het duel kende een roerig einde. Beide ploegen kregen wat corners, maar wisten deze niet te benutten. Engeland zag verdediger Sally Walton met een ernstige blessure uitvallen en kwam in de laatste minuten met een man minder te staan. Aisleigh Ball kreeg een gele kaart. Ook Oranje zag twee spelers op het strafbankje belanden. Zowel De Goede als Carlien Dirkse van den Heuvel moest gaan zitten. Doordat na zeventig minuten een stand van 1-1 op het scorebord stond, waren er shoot-outs nodig om de wedstrijd te beslissen. Engeland nam deze als beste en won het duel.